Jeg har være skolelærer i mange år og har virkelig nydt at undervise.
I de her Lockout tider, mærker jeg igen, hvordan hjertet banker for de kære unger, der på snart 4. uge ikke kan blive undervist.
Det er da helt igennem en sørgelig sag !
Jeg tog et lille kig i gemmeren i dag og fandt nogle gamle, og for mig, meget værdifulde billeder, af et rigtig sjovt skoleprojekt, som jeg fik lyst til vise.
Mit motto i alle de år jeg har undervist har været, at "det man rører ved, forstå man".
- så altså, fingerne i "bolledejen" og hjerne vil huske det ;o)
Det her projekt kom til at hedde "Det sønderjyske kaffebord".
Eleverne skulle lave Skuemad, ikke spiseligt mad, ud af diverse materialer, som papmache, trylledej, spartelmasse, tapetklister og meget, meget mere.
Det blev til lange snakke om hvad for nogle kager vi kender, og hvad for kager man spiste i "gamle dage", og ikke mindst hvordan eksempelvis en klejne og en vanillekrans bliver til ;o)
Dernæst var det et kriterie at oplevelsen skulle være en total oplevelse. Det vil sige, de skulle drille hjernen lidt ... for maden skulle nemlig både lugte og ligne rigtig mad
Og endelig .... så var der hele historien om det Sønderjyske kaffebord, 2.verdenskrig, besættelsen, foreningsforbuddet, forsamlingsforbuddet, udgangsforbuddet og en hel landsdel, der var fanget lige midt imellem en besættelsesmagt og et besat Danmark
Kender du historien om det Sønderjysk kaffebord ? ... jeg er sikker- (håber) på at alle eleverne, på min gamle skole stadig gør, og kan genfortælle den ;o)
Tina Dalbøge har tidligere lavet et indlæg om dette projekt.
Det kan du se HER
Og jo, til stor jubel for ikke mindst ungerne, var der flere voksne, der liiiige snuppede en kage.
- uden at få lov først !
Den slags straffer sig selv ;o))
Kan du mon gætte hvordan man laver en gammeldaws æblekage
med flødeskum ?
Håber du fået lyst til at lege lidt i weekenden og måske lave en hel bageforretning
åhh.. hvor sjovt kunne det ikke være ;o)
- eller måske er du parat til at indvitere nogle Lockout ramte børn ind og selv stå for undervisning?
som de i øvrigt er 100% berettiget til i følge grundloven
Dejlig weekend til alle
Kærligst Hanne
Sjov læsning og jow jeg kender det sønderjydske kagebord. Hvorfor hedder det knepkager? jo det siger en skarp knæklyd når man bryder kagen.
SvarSletTraditionen siger også at man ikke måtte sige nejtak når fadene gik rundt, og med de mange forskellige slags vil jeg ikke vide hvordan deres maver har haft det.
Det er sjovt som den lockout giver mulighed for fordybelse. Og jeg synes det er en fin ide med at lave en bagerbutik sammen med børnene og så rundkaste til vennerne at de kan købe deres søndags kage dér/ her.
KH bedstemorkaren
Tak for din kommentar og åhhh .. hvor godt du kom med forklaringen på de Knepkager.
SvarSletJeg ville havde været kommet helt ud på tynd, tynd is, ha ha .... ;oD
Det må ha' været en kamp at komme igennem sådan et kaffebord, men kunne nu være sjovt at prøve.
Er sspændt på at se om du springer på at "åbne" er bagerbutik.
Lad mig endelig høre ;o)
god weekend
Hanne
i mangler jo æ sandkag, og æ mamorkag
SvarSletDer er også noget som heder a stopkag, men jeg kan ikke huske hvad det var, der er heller ikke nogen kringle på jeres borg. jeg er selv gammel sønderjyde så jeg ahr været med til nogle kaffe slaperaser
mvh kirsten fra Fur
ha ha ... Kirsten
SvarSletDu skulle havde været inviteret ind som gæstelærer ;o)
så kunne de havde fået undervisning i dialekt og de rigtige sønderjyske traditions-kager.
Emnet breder sig ud .... hvor er det skønt ;o)))
tak, for det !
PS. kommer lige til at tænke på, om ikke det er en udfordring at tale Sønderjysk på Fur ?
Sletsmiler bredet ved tanken, for dem fra Fur, de er sørme heller ikke nemme at forstå ;o)
hi Hi mit synderjysk er noget rusten da jeg flyttede der fra da jeg var 16 , og jeg flyttede til Randers.
SletMen de indfødte Fur bor er svære at forstå det lyder som en hals sygdom som kommer helt nede fra maven, men jeg synes det er dejligt at vi stadig har dialekter
mvh Kirsten fra Fur
Herligt kagebord.... tænderne løber helt i vand! Og hvilken sjov ide, det er da en herlig form for undervisning, lærer af din slags burde der være mange flere af :-)
SvarSletHvordan man laver æblekagen kan jeg ikke helt gennemskue .... er det noget med gips, små fine sten og en lim-masse?! Hmmm, det er virkelig godt lavet det hele!!!
Og historien om det sønderjyske kaffebord kender jeg faktisk ikke...... så jeg snupper den lige hos Tina. Så lærte jeg det! Skønt :-)
Rigtig god aften og tak for et super indlæg :-D
P.S. Flot ny header du har lavet :-)))
SvarSletDer er noget jeg er gået glip af, kan man få enetimer?
SvarSletFantastisk kagebord dejligt at se hvordan et emne kan brede sig og se hvordan (tror jeg)unger lærer meget mere gemmen kreativ undervisning.
Hold op hvor er de da bare naturtro !
SvarSletHold da op en kreativitet. De er jo helt naturtro. Helt fantastiske og kan nu godt forstå at nogle blev fristede :D
SvarSletKæmpe sjællandsk knus til en jysk svensker :)
Sikke en ide :) nu blev man så helt lækkersulten
SvarSletGod søndag i det svenske
Vældig fin ide med at lave sønderjysk kaffebord i "ikke spiselige" materialer. Jeg har selv haft det som emne i 7. klasses valghold i hjemkundskab. hver elev valgte en småkage som de skulle undersøge historien bag og selvfølgelig bage den. Derudover bagte vi boller, sandkager og lagkager. Grænseforeningen har lavet et udmærket materiale. Men bedst er nok Inge Adriansens bog. Hun har holdt foredrag her i Tønder om det sønderjyske køkken med smagsprøver! Det er tankevækkende at perioden fra 1864 til 1920 under tyske styre skulle få en helt egen kage-tradition her i Sønderjylland, der ikke er blevet glemt.
SvarSletVenlig hilsen
Kirsten fra Tønder
Tak for din kommentar til mit indlæg.
SvarSletJeg kan forstå, at du har helt særlige forudsætninger for dette emne og har sat dig grundigt ind i det ;o)
Spændende når historien sådan sætte sig spor, op gennem tiden.
Som du kan læse i mit indlæg, havde vi ikke vægtet hele det historiske forløb, og det kunne der helt bestemt være gjort meget mere ud af. Måske næste gang.
Var forbi Inge Adriansens på nettet, hvor er det altså spændende læsning. Hende ville jeg gerne havde kendt til noget før ;o)
Mange hilsner Hanne